Mimořádný vlak „Ondrášek“ – tisková zpráva

Ve dnech 10. a 11. června 2017 vypravil Slezský železniční spolek za pomoci svých partnerů a díky jejich finanční podpoře zvláštní historické vlaky z Ostravy do Štramberku a také zvláštní historické vlaky mezi Štramberkem a Studénkou. Partnery víkendového ježdění historickými vláčky byl Moravskoslezský kraj a město Štramberk, kterým patří náš obrovský dík.

Během dvou provozních dnů bylo v našich vlacích přepraveno 320 pasažérů, mezi kterými byly i děti z Ostravských dětských domovů. Vlaky byly vedeny historickým motoráčkem řady M 131.1, který byl v padesátých letech minulého století vyroben v Kopřivnické Tatře. Motoráček byl doplněn rovněž o historický přípojný vůz, také z padesátých let, který byl vyroben rovněž v Tatře Kopřivnice.

Vlaky z Ostravy nesly název „Ondrášek“, podle přímých spěšných vlaků, které v minulosti spojovaly Ostravu se Štramberkem. Akce se setkala se zájmem široké veřejnosti, zejména ze strany rodin s dětmi, pro které byl vlak vždy oblíbeným dopravním prostředkem. Akce se však neobešla bez komplikací ve druhém provozním dni – v Kopřivnici došlo k poruše motorového vozu, ale organizátorům se včas povedlo zajistit náhradní lokomotivu, takže některé vlaky sice se zpožděním, ale do svých cílových stanic dorazily.

Připravil Antalec L.

Reklamy