Vlaky po Ostravsko Karvinském Revíru 2021

Dámy a pánové dovolujeme si vás pozvat na svezení Báňskými spěšnými vlaky po uhelných vlečkách Ostravsko- Karvinskeho černouhelného revíru, které jsme pro vás spolu se společností PKP CARGO International a.s. a

Moravskoslezský kraj připravili na letošní sezónu:

Počínaje sobotou 12. 6. začneme vypravovat o všech víkendech a svátcích komentované poznávací osobní vlaky po zdejších nákladních tratích, abychom vám mohli prezentovat pozvolna mizející těžký průmysl, který v uplynulých dvoustech letech formoval celý náš kraj.

Vlaky budou vyjíždět ze stanic Ostrava střed a Havířov. Postupně projedou celý revír, aby vám představily poslední dva činné doly na Karvinsku, ale také krajinu pohornického Ostravska, kde započala rekultivace v devadesátých letech po útlumu Ostravské dílčí pánve.

Zahajovací víkend 12. a 13. června pojmeme ve slavnostním duchu- otevíráme totiž novou epochu proměny našeho kraje:

Po oba dva dny budou vyjíždět dva vlaky „proti sobě“ z Ostravy i z Havířova a potkají se v revíru v lokalitě u kaliště Jan- Karel (u přejezdu směrem od dolu ČSA k Doubravě).

V běžném provozu pak budou Báňské spěšné vlaky o všech víkendech až do 19. září- v soboty budou vyjíždět z Ostravy střed a v neděle z Havířova.

Trasa povede celým revírem- od dolu Zárubek, přes Josefovu jámu (kde zanedlouho vyroste vlaková zastávka Josefova jáma- ZOO) a důl Michal k vodní jámě Žofie. Zde se bude konat fotozastávka, kdy si vyletníci budou moci z vlaku vystoupit a pořídit si jedinečné fotografie osobního vlaku pod majestátem místní nýtované těžní věže.

Dále vlaky budou pokračovat přes Karvinou- Doly, (někdejší staré Karvinské osobní nádraží), kolem dolů Darkov a ČSM sever i jih, aby se po cca dvou hodinách jízdy vrátily zpět do výchozí stanice v Ostravě, resp. v Havířově.

Po návratu zpět do Ostravy doporučujeme návštěvu Železniční muzeum moravskoslezské, kde je nově instalována velice zajímavá expozice věnovaná dráze z Ostravy do Frýdlantu.

To ale není všechno- spolu se společností PKP CARGO INTERNATIONAL a.s., úřadem Moravskoslezského kraje a krajskou agenturou Moravskoslezské Investice a Development, a.s. , jsme se rozhodli vrátit život do revíru i v době pouhelné.

Připravujeme proto v rámci projektu POHO 2030 na letošní prázdniny i start vlakové linky do Zoologické zahrady v Michálkovicích. Pravda- zatím sice v provizorním režimu, jelikož docházková vzdálenost od vlakové zastávky k hlavní bráně do zoo bude činit cca 500 metrů, nicméně předpokládáme, že v době dohledné se podaří vybudovat novou vstupní bránu a docházková vzdálenost se tak zkrátí co nejvíc.

Navazovat na tyto první krůčky v dalších letech hodláme rozšiřováním provozu osobních vlaků po OKR i do dalších zajímavých míst, která leží v dosahu tratí.

Jsme totiž přesvědčeni o tom, že tohle je ta správná cesta, jak vrátit život do míst, odkud byl v minulosti násilně vyrván.

Sami ten přerod ovšem nezvládneme- budeme k tomu potřebovat vás- lidi. Bez vás se totiž žádná naše aktivita neobejde a nás by to bez vás stejně ani nebavilo 🙂

Těšíme se proto na viděnou ve vlaku 🙂

Váš team SŽS:)